Народен Байрактар - какво стои зад една от най-известните кампании

...
 Народен Байрактар - какво стои зад една от най-известните кампании
Коментари Харесай

Малки момичета режеха косите си, за да даряват за украинската армия

  " Народен Байрактар " - какво стои зад една от най-известните акции в помощ на украинските военни сили? Специалните пратеници на Euronews Bulgaria Анастасия Димитрова и Александър Шопов предават от Киев. Вижте особено изявление с украинския ефирен водещ Сергей Притула.

Господин Притула , Вие сте доста прочут тук в Украйна, само че хората не в България не са осведомени дотам с Вас и с Вашата активност. В началото ще кажете ли няколко думи, с цел да опишете Вие кой сте и с какво се занимавате ?

Бих споделил, че 99.9% от хората в България нямат концепция кой съм. Едва ли доста хора в България гледат украинска телевизия. Аз бях известен ефирен водещ тук в Украйна. Телевизионната ми кариера е близо 17 години. През последните девет години обаче работя като доброволец, който оказва помощ на украинските въоръжени сили. Това е другата страна на монетата – друга страна на живота, който повеждам. Някои хора ме знаят като телевизионния водещ с известните утринни блокове и комедийни излъчвания.  Други ме знаят като човек, на който му пука за нашата войска.

Защо започнахте благотворителна акция за набиране на средства за украинската войска, а и освен за въоръжените сили, а за всички украинци, които са в потребност?

Още през 2014 година, когато Русия анексира и завладя Крим стана ясно, че това няма да бъде краят. Беше ясно, че руснаците ще желаят да завладеят още територии от нашата страна. А украинската войска тогава не беше в най-хубавото си положение, имахме доста проблеми, става въпрос за налични амуниции, както и че избрани звена от армията бяха по-развити, а други изоставаха. Всички звена на армията имаха своите характерни проблеми. Аз имах опцията да събера пари, хора споделяха парите си с мен, тъй като ми имаха доверие. Аз бях на бойното поле и хората видяха, че аз мога да събера пари, да купя нужните неща и да ги занеса в окопите. Така си сътворих известност, която стартира да се развива и да натрупвам от ден на ден и повече известност.

Когато Руската федерация стартира своята пълномащабна инвазия в Украйна,хората започнаха да се оглеждат за хора или фондации с добра известност, с цел да дарят пари през тях. Ние имахме голяма потребност от пари, армията ни стартира да нараства, което разумно докара до нужда за повече запаси. В началото на войната имахме 250 000 души в армията, а в този момент имаме близо 1 милион души, които пазят нашата страна с оръжие в ръка. Но те към този момент имат потребност от нови коли, дронове, танкове и ракети. Тук имам добър екип, за мен работят към този момент 100 души.

 
Свързани

Имаме две съществени посоки на работа – военното и филантропичното крило. Нашата фондация е по-известна с военното си крило. Не единствено в Украйна, само че и по света. Хората са чували за нашите огромни акции като да вземем за пример „ Байрактар за украинската войска “ , това са турски военни дронове. Конкретно за тази акция събрахме към 20 милиона щатски $ и то единствено за 3 дни. Или пък спътника, който купихме за нашите специфични разследващи сили. В друга акция пък събрахме към 10 милиона $, с които купихме специфични дронове вид камикадзе, които могат да изминат доста съществено разстояние преди да се самовзривят.

Но нашето филантропично крило е не по-малко значимо. Опитваме се да се погрижим хората, които живеят в окупираните зони. Става дума за жители, които живеят покрай самата фронтова линия и се е наложило да се реалокират от източната и южната част на страната в централната или западната част. Опитваме се да се грижим и за лечебните заведения. Това е голяма чест, да оказа помощ на военните сили на Украйна, само че и да оказвам помощ на хора, които са изгубили своите домове поради бомбардировките, на които ни подлагат руснаците. Дори да се погрижиш за деца, които са изгубили родителите, това е задоволително. Дори в целия този безпорядък можеш да намериш причина и опция да направиш положително.

Може би най-известната Ви акция е за събиране на пари за дроновете вид Байрактар. Разкажете ни повече за нея. Как Ви пристигна концепцията и по какъв начин събрахте толкоз доста пари?

Започнахме тази акция в края на юни 2022 година. В месеците преди този момент украинската войска имаше опцията да се запознае с метода, по който работят дроновете Байрактар. Те унищожиха огромна численост съветски танкове, както и няколко кораби в Черно море и техни противовъздушни уреди. Украинците започнаха да пишат песни за Байрактар. В Киев даже имаме радио, което се споделя Байрактар, имаме и ресторант, който се споделя Байрактар. Един тип се превърнахме във почитатели на Байрактар. Отне ни към 3 седмици да се подготвим за тази акция. Вербувахме известни инфлуенсъри тук в Украйна, както и такива, които са известни в чужбина. Имахме лист с хора, които имат над 1 милион почитатели в Инстаграм, Facebook или Тик-Ток. Отправихме апел към нашите спортни звезди, както и известни представители на шоубизнеса. В началото моят екип седна, с цел да обсъдим акцията и аз им споделих, че желая да съберем парите за три дни, че имам вяра, че това може да се случи. Те не се съгласиха с мен и предложиха да създадем акцията една седмица, с цел да сме сигурни, че ще можем да съберем нужната сума. Но в края на краищата успяхме да съберем 20 милиона щатски долари за 3 дни. В края на акцията изживях една от най-големите изненади в живота си, изненада за цялото украинско общество.

Собственикът на компанията, която създава дроновете Байрактар – Халил Байрактар се свърза с мен и сподели, че е и зключително впечатлен от метода, по който ние сме събрали толкоз доста пари за толкоз малко време . Той видя по какъв начин се случват нещата в Украйна, тъй като това беше акция, която сплоти милиони хора. Малки девойки отрязаха косите си, с цел да ги продадат и да дарят парите за закупуването на Байрактар. Стари хора носеха пенсията си в нашата фондация. Големите компании също подариха доста пари. Милиони хора имаха една фантазия. Халил Байрактар ми сподели, че не може да вземе парите ни, тъй като през последните три дни е схванал какво е ситуацията в Украйна и какъв брой е тежко. Той безусловно ни подари три дрона Байрактар напълно гратис. Първата ми реакция към това беше може би някаква глупава смешка, тъй като в никакъв случай до в този момент не съм виждал човек, който да направи подарък за 15 милиона $, Халил Байрактар беше първия подобен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР